Pauline 2mg Filmomh Tabl 84

Op voorschrift
Geneesmiddel
Op bestelling
Ik weet dat dit product een voorschrift vereist.

Ik bevestig hierbij dat ik de bijsluiter heb gelezen en op de hoogte ben van het gebruik, de juiste dosering en mogelijke bijwerkingen van dit geneesmiddel. Ik verklaar het gevaar van overhaast gebruik van dit geneesmiddel te kennen en beloof het te gebruiken zoals voorgeschreven.

Onze Leveringsmethodes:

Afhalen in de apotheek

Dit is een geneesmiddel, geen langdurig gebruik zonder medisch advies, bewaren buiten bereik van kinderen, lees aandachtig de bijsluiter. Vraag raad aan uw arts of apotheker. In geval van bijverschijnselen, neem contact met uw huisarts.

Geneesmiddelen zijn geen gewone producten. Ze kunnen nooit teruggenomen of geruild worden. De wet verbiedt apothekers om ongebruikte geneesmiddelen terug te nemen. In het belang van uw veiligheid worden alle geneesmiddelen die u terugbrengt naar de apotheek gesorteerd bij de vervallen geneesmiddelen.

Als apothekers bieden we ook farmaceutische zorg. Na aankoop van een geneesmiddel of medisch hulpmiddel kun je ook contact met ons opnemen als je vragen hebt. Aarzel niet om contact met ons op te nemen via mail of telefoon.

Pauline is een geneesmiddel voor de behandeling van endometriose (pijnlijke symptomen die worden veroorzaakt door verplaatst weefsel van de baarmoederwand). Pauline bevat een hormoon, het progestageen dienogest.

Welke stoffen zitten er in dit middel?

De werkzame stof is dienogest. Elke tablet bevat 2 mg dienogest.

De andere stoffen zijn

Kern: cellulose microkristallijn, voorgegelatineerd maïszetmeel, crospovidon, povidon K25,

colloïdaal siliciumdioxide watervrij, magnesiumstearaat

Filmomhulling: AquaPolish wit: hypromellose, hydroxypropylcellulose, gehydrogeneerd

katoenzaadolie, talk, titaandioxide (E171)

Gebruikt u nog andere middelen?

Gebruikt u naast Pauline nog andere middelen, heeft u dat kort geleden gedaan of gaat u dit misschien binnenkort doen? Vertel dat dan uw arts of apotheker. Vertel ook elke andere arts of tandarts die u een geneesmiddel voorschrijft (of apotheker) dat u Pauline inneemt.

Sommige geneesmiddelen kunnen een invloed hebben op de hoeveelheid Pauline in het bloed en kunnen Pauline minder effectief maken, of ongewenste effecten veroorzaken.

Het gaat hierbij om:

 geneesmiddelen die gebruikt worden voor de behandeling van

 epilepsie (bijv. phenytoïne, barbituraten, primidon, carbamazepine, oxcarbazepine, topiramaat, felbamaat)

 tuberculose (bijv. rifampicine)

 hiv en Hepatitis C virusinfecties (de zogenoemde protease remmers en de non-nucleoside reverse transcriptase remmers zoals ritonavir, nevirapine, efavirenz)

 schimmelinfecties (griseofulvine, ketoconazole)

 het kruidenmiddel St. Janskruid

Waarop moet u letten met drinken?

Tijdens de behandeling met Pauline zou u het drinken van pompelmoes sap moeten vermijden omdat dit de concentraties van Pauline in uw bloed kan verhogen. Dit kan het risico op ongewenste effecten verhogen.

  1. Mogelijke bijwerkingen

Zoals elk middel kan ook dit middel bijwerkingen hebben. Niet iedereen krijgt daarmee te maken. Deze bijwerkingen komen meer voor in de eerste maanden na het begin van de inname van Pauline en verdwijnen normaliter met het voortgezette gebruik. U kunt ook veranderingen in uw bloedingspatroon merken, zoals spotting, onregelmatig bloeden of uw menstruatie kan helemaal stoppen

Vaak (voorkomend bij tussen 1 en 10 per 100 gebruiksters)

 Gewichtstoename  Gedeprimeerde stemming, slaapproblemen, nervositeit, verminderde interesse in seks of veranderde stemming  Hoofdpijn of migraine  Misselijkheid, buikpijn, winderigheid, opgezette buik of braken  Acne of haarverlies  Rugpijn  Gevoelige borsten, ovariumcyste of opvliegers  Uteriene/vaginale bloeding inclusief spotting  Zwakte of prikkelbaarheid

Soms (voorkomende bij tussen 1 en 10 per 1000 gebruiksters)

 Bloedarmoede (anemie)  Gewichtsverlies of verhoogde eetlust  Angstig gevoel, depressie of stemmingswisselingen  Verstoring in het autonome zenuwstelsel (dat controleert onbewuste lichaamsfuncties, bijv. zweten) of verstoorde concentratie  Droog oog  Oorsuizen (tinnitus)

 Aspecifieke circulatiestoornissen of ongebruikelijke hartkloppingen  Lage bloeddruk  Kortademigheid  Diarree, verstopping, last in de buik, ontstekingen van de maag en de ingewanden (gastroïntestinale ontsteking), ontsteking van het tandvlees  Droge huid, overmatig zweten, ernstige jeuk van het hele lichaam, mannelijke haargroei (hirsutisme), brosse nagels, hoofdroos, dermatitis, abnormale haargroei, overgevoeligheidsreactie tegen licht of problemen met de pigmentatie van de huid  Pijn in uw botten, spierspasmen, pijn en/of een zwaar gevoel in uw armen en handen of benen en voeten  Urineweginfectie  Vaginale schimmel, droogheid van de schaamstreek, vaginale uitscheiding, bekkenpijn, atrofische ontsteking van de geslachtsorganen met afscheiding (atrofische vulvovaginitis), of een knobbel of knobbels in de borsten  Zwelling vanwege het vasthouden van vocht

Bijkomende ongewenste effecten bij adolescenten (van 12 tot 18 jaar): verlies van botdensiteit.

Wanneer mag u dit middel niet gebruiken?

 Als u nu last heeft van een bloedstolsel (tromboembolie) in uw aderen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren in de bloedvaten van de benen (diepe ader trombose) of de longen (longembolie). Zie ook "Pauline en veneuze bloedstolsels" hieronder.

 Als u last heeft van ernstige aandoeningen aan uw slagaders, inclusief hartvaatziekten, zoals hartinfarct, beroerte of hartziekte waarbij er minder bloed naar uw hart gaat (angina pectoris), of hier ooit last van heeft gehad. Zie ook "Pauline en arteriële bloedstolsels" beneden.

 Als u diabetes heeft met schade aan uw bloedvaten.

 Als u last heeft van leverziekte, of hier ooit last van heeft gehad (en uw leverfunctiewaarden zijn nog niet terug naar normaal). Symptomen van leverziekte kunnen het geel worden van uw huid en/of jeuken over uw hele lichaam zijn.

 Als u last heeft van een goedaardige of kwaadaardige levertumor, of hier ooit last van heeft gehad.

 Als u last heeft van, ooit last heeft gehad van of bij vermoeden van een kwaadaardig geslachtshormoon afhankelijke tumor zoals borstkanker of kanker aan uw geslachtsorganen.

 Als u onverklaarde vaginale bloedingen heeft.

 Als u allergisch (overgevoelig) bent voor dienogest of voor een van de stoffen in dit middel. Deze stoffen kunt u vinden in rubriek 6 van deze bijsluiter.

Als één van deze aandoeningen zich voor het eerst presenteren terwijl u Pauline neemt, stop dan onmiddellijk met het gebruik en raadpleeg uw arts.

  1. Hoe neemt u dit middel in?

Neem dit middel altijd in precies zoals uw arts of apotheker u dat heeft verteld. Twijfelt u over het juiste gebruik? Neem dan contact op met uw arts of apotheker.

De geadviseerde dosering voor volwassenen is 1 tablet per dag.

De volgende opmerkingen gelden voor Pauline, tenzij uw arts anders voorschrijft. Volg alstublieft deze instructies op, anders zal u niet volledig voordeel halen uit Pauline.

U kan de behandeling met Pauline beginnen op elke dag van uw natuurlijke cyclus.

Volwassenen: neem elke dag één tablet, het liefst op hetzelfde tijdstip, met wat vloeistof indien gewenst. Wanneer een verpakking op is, dient u verder te gaan met de volgende verpakking zonder onderbreking. Ga óók door met het innemen van de tabletten op dagen dat u menstrueert.

Heeft u te veel van dit middel ingenomen?

Er zijn geen meldingen van ernstige schadelijke effecten door het gebruik van teveel Pauline tabletten in één keer. Als u zich echter zorgen maakt, neemt u dan contact op met uw arts.

Wanneer u te veel van Pauline heeft ingenomen, neem dan onmiddellijk contact op met uw arts of apotheker of het Antigifcentrum (070/245.245).

Bent u vergeten dit middel in te nemen of heeft u last van overgeven of diarree?

Pauline zal minder goed werken als u een tablet bent vergeten. Als u een of meer tabletten overslaat, neem dan slechts één tablet in zo gauw u zich herinnert, en ga de volgende dag door met het nemen van de tablet op uw gebruikelijke tijd.

Als u moet overgeven binnen 3-4 uur na het innemen van Pauline of als u ernstige diarree heeft, bestaat het risico dat het actieve bestanddeel niet wordt opgenomen door uw lichaam. De situatie is bijna hetzelfde als bij het vergeten van een tablet. Na overgeven of diarree binnen 3-4 uur na het innemen van Pauline, moet u zo snel mogelijk een andere tablet innemen.

Neem geen dubbele dosis om een vergeten tablet in te halen.

Als u stopt met het innemen van dit middel

Als u stopt met het innemen van Pauline, kunnen uw eerdere endometriose symptomen terugkomen.

Heeft u nog andere vragen over het gebruik van dit middel? Neem dan contact op met uw arts of apotheker.

CNK4413639
OrganisatiesCeres Pharma
Merkenceres pharma
Breedte60 mm
Lengte144 mm
Diepte45 mm
Actieve ingrediëntendiënogest